top of page
  • Writer's picturefilovi Home

Tässä postauksessa tutustutaan kalkkimaalaamisen saloihin

Updated: Dec 2, 2022

Jos sisutusta haluaa muuttaa edullisesti, ekologisesti ja helposti on järkevää tarttua maalisiveltimeen. Uusi väri ja pinta saavat hetkessä kaiken tuntumaan niin paljon viihtyisämmältä ja näin säästyy myös kuormittamasta luontoa kun vanhasta tulee uutta. Kuitenkin on tärkeää miettiä mitä haluaa ja valita maali sen mukaisesti.

Olen aina maalaillut kaikkea ja maalin valinta on tapahtunut lähinnä värin perusteella. Kun kalkkimaalaaminen alkoi yleistyä kiinnostuin heti niistä koska kaikki puheet siitä, miten sillä voi maalata mitä vain eikä edes hiontaa tarvitse oli liian hyvää ollakseen totta. kokeilinkin joitakin maaleja ja tunsin että en oikein tykästynyt niihin mutta silti asia ei jättänyt rauhaan. Sitten törmäsin laiskan maalarin unelmaan vahalliseen kalkkimaaliin ja Frenchic Paint® -tuoteperheeseen ja kokeilin tuotteita. Täytyy sanoa että olen löytänyt luottotuotteen. Toki pitihän niitä pohjatöitä tehdä jotta maali pysyy varmasti, mutta täydellinen mattapintainen maali johon ei lika tartu kuten yleensä mattapintaan sai heti minusta suuren ihailijan. Vaikka kalkkimaaleilla voikin maalata lähes mitä vain tässä artikkelissa keskityn kalustemaalaamisen.

Ensimmäinen työvaihe on pinnan huolellinen pesu ja karhennus. Pesuun suosittelen Frenchic Paint® sokerisaippuaa. Tärkeää on ettei pintaan jää edes näkymätöntä likaa koska silloin maali ei tartu kunnolla kiinni eikä tule kestämään niin hyvin. Hiontaa tehdessä on huomioitava pinnan materiaali ja valittava siihen sopiva menetelmä jos pinta on kovin koloinen niin se kannattaa myös pakkeloida tasaiseksi. Lisäksi on tärkeä käyttää hengityssuojainta että ei hengitä hiontapölyä. Huomaa että kalkkimaali jättää pinnankuvion näkyviin mikä on tietenkin ihanaa kun kauniin puunsyyt näkyvät mutta sama koskee myös niitä naarmuja ja kolhuja, joten tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana jotta lopputulos on halutunlainen.

Kun pinta on kunnossa aloitetaan maalaaminen. Maalin valintaan vaikuttaa maalattavan kalusteen käyttötarkoitus. Frenchic Paint® -tuoteperheestä löytyy useampi maali joka soveltuu kalusteille Wall Paint Trim Paint ja Al Fresco sopivat kovan kulutuksen käytölle. Lazy Range sisältää vahan mutta sen kosteuden ja hankauksen kestävyys ei ole yhtä hyvä. Artesan sarjan maaleissa ei ole vahaa joten se vaatii lähes aina jonkin suoja-aineen pintaansa.

Maalaamiseen soveltuu mikä tila vain kunhan lattian suojaa koska maalit ovat myrkyttömiä ja lähes hajuttomia. Tärkeä työvaihe on maalin sekoitus koska kalkkimaalin raskaammat pigmentit painuvat pohjaan niin suositeltavaa on käyttää lattamaista sekoituskeppiä jotta väristä tulee tasainen.


Maalaus kannatta tehdä rivakalla tahdilla jotta maali ei ehdi kuivua liikaa sitä kannattaa hieman myös ohentaa vedellä. uudelleen maalattavissa pinta on kahden tunnin kuluttua. Ensimmäinen kerros ei ole kovin hyvin peittävä mutta siitä ei kannata huolestua koska maalipinta tasoittuu vielä maalaamisen jälkeen ja melkein aina kaksi kerrosta riittää, jos maalaat tummaa vaaleaksi saatat tarvita useamman kerroksen mutta harmaalla pohjamalilla saat vähennettyä voimakkaiden värierojen läpikuultavuutta. Tähän valkoisesta mustaksi maalattuunpöytään riitti kaksi kerrosta Al Fresco sarjan Black jack maalia. Maalaamiseen käytin pyörösivellintä joka levittää maalia ohuen kerroksen jolloin se pysyy paremmin ja on riittoisampi.


Täytyy sanoa että suurin yllätys tämän pöydän maalaamisessa tuli lopuksi kun huomasin että 250 ml maalipurkki oli vielä melkein puolillaan.

Maalauksen lopuksi täytyy muistaa että vaikka pinta on kuivunut 2 tunnissa niin sen varovaista käyttöä on suositeltavaa aloittaa vasta kahden vuorokauden kuluttua. Lopullisen kestävyyden maali saavuttaa vasta kahden viikon kuluessa joten siihen asti kannattaa varoa erityisesti raapivaa kosketusta.

Al Fresco maalit soveltuvat myös ulkokalusteiden maalaamiseen mutta talveksi ne tulisi nostaa suojaan. Monet ovat piristäneet kotinsa ilmettä maalaamalla ulko-oveen uuden sävyn Al frescon maaleilla.

Tässä maalauksen lopputulos piristämässä sisustusta ja luomassa ryhtiä sisutukseen. Maalaamalla vanha kulahtanut pöytä sai uuden kunniapaikan kodissa ja sen mattapinta luo harmonisen tunnelman. Tähän pöytään tosiaan riitti se kaksi kerrosta maalia.

Täytyy sanoa että maalauksesn lopputulos oli mielyttävä samettinen mattapinta joka on pysynyt hyvin eikä ole säikähtänyt arkista käyttöä ja aina pyyhkimisen jälkeen se on kuin juuri maalattu. Jos kyllästyt väriin se on helppoa maalata taas uudestaan.

Kalkkimaaleja ja maalaustarvikkeita löydät Paimion liikkeestämme sekä pienessä määrin myös verkkokaupastamme

Kalkkimaali | laadukkaat kalkkimaalit | Frenchic Paint® | Filovihome

#kalkkimaali #frenchicpaint #filovihome


3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page