top of page
  • Writer's picturefilovi Home

Ranskalainen sisustustyyli!

Updated: Sep 11, 2022


Ranskalainen sisustustyyli ja sen ominaispiirteet


Ranskalainen sisutustyyli vie monen ajatukset romanttiseen tyyliin, mutta todellisuudessa ranskalainen sisustustyyli on hyvinkin monipuolinen, vaikka siinä onkin tiettyjä linjoja. Ranskalaisilla on pettämätön taito yhdistellä eri sisutustyylejä harmonisiksi kokonaisuuksiksi ja tyyli muuttuukin koko ajan trendien myötä, mutta hallitut rauhalliset kokonaisuudet pitävät pintansa. Siksipä onkin mielenkiintoista koota kasaan se, mitä itselläni on mielessä ranskalaisesta sisutustyylistä sekä miksi se on niin kiehtovaa ja miten siitä voi ottaa oppia oman kodin sisutukseen.Maalaishenkinen ranskalainen sisustustyyli (Provence)


Maalaishenkinen ranskalainen sisustustyyli on lähtöisin Provencen maaseudulta, jonne porvaristo pakeni kaupungin hälyä ja alkoi sisustaa asuntojaan maalaisilmapiirin innoittamana. Kotoisan kutsuva ja huolettoman rustiikkinen maalaishenkinen Provence ja sopii mainiosti myös suomalaisiin maalaistaloihin. Siinä käytettävät usein tummat puukalusteet ovat raskaita, mutta niiden raskautta hälventää kukka- ja ruutukuvioset vaaleat tekstiilit. Kuviotekstiilien harmonia säilyy, kun käytetään pelkästään muutamaa väriä, joista valitaan myös yksivärisiä luonnonmateriaaleista valmistettuja tekstiilejä, joissa voi olla pitsisomisteita.

Takorautaiset kalusteet ja kyntteliköt kuuluvat ehdottomasti ranskalaiseen maalaistyyliin. Samoin puu- ja metallijalkaiset valaisimet, joissa on kangasvarjostin. Väreissä pastellit ja luonnonmateriaalit - mutta myös sininen ja punainen. Avohyllyt, koristeelliset astiat ja purkit sekä yrtit ja kukat esim. ruusu ja laventeli luovat maalaishenkistä ranskalaistatunnelmaa. Katossa saa olla isotkin kannatinpalkit näkyvissä ja lattiat ovat kokonaan puuta mutta nykyisin käytetään myös paljon rustiikkista laattaa etenkin keittiössä ja eteisessä. Maalaishenkisestä ranskalaistyylistä voi rakentaa helposti myös erilaisia kokonaisuuksia. Ronskimmasta tyylistä (industrial) pitävä valitsee pelkästään rautaa ja tummia rustiikkisia kalusteita sekä yksivärisiä tekstiilejä, Vaaleasta tyylistä pitävä (Shappychic) valitsee vain vaaleat ja kuluneet elementit sekä pitsit ja koristeellisuuden.


Klassinen ranskalainen sisutustyyli


Klassinen ranskalainen sisustustyyli kietoo yhteen niin empiren, barokin kuin jugendinkin. Aatelisilta otettiin vaikutteita ja tällä tyylillä alettiin korvata maalaishenkistä sisustusta, tosin varallisuuden puutteesta johtuen, korostettiin vain joitakin yksityiskohtia. Tästä alkoi muodostua meidän tuntema klassinen ranskalainen sisustustyyli.

Ranskalaista tyyliä voi toteuttaa monella tapaa, mutta sille ovat tunnusomaisia puukoukeroin koristetut kookkaat ruokailuryhmät, sohvat, sohvapöydät ja sivupöydät, joilla on kukka-asetelmia. Valoisuus on tärkeää, joten isot ikkunat joissa on pitkät verhot, kuuluvat ranskalaiseen tyyliin. Myös näyttävät valaisimet, kyntteliköt ja peilit ovat hyvin tärkeässä osassa klassista ranskalaista sisustustyyliä. Näissä suositaan kultaa, hopeaa ja kristallia. Koska arvostettuja antiikkiesineitä on vaikea löytää, käytetään paljon uusvanhoja kalusteita ja peilejä. Tekstiileissä pysytellään yksivärisissä kankaissa ja jos niissä on kuvioita ne ovat kirjailtuja. Värit ovat vaaleita luonnonmukaisia tai pastellisia ja vain joitakin yksityiskohtia korostetaan tummilla sävyillä.

Katto on kokonaan valkoinen mutta isoissa tiloissa käytetään usein koristerosetteja. Seinissä käytetään yksivärisiä tapetteja, joissa voi olla jokin kuvio. Suositaan kaaria ja ristikoita sekä puuta ja takorautaa. Taide klassisessa ranskalaisessa tyylissä on usein maisemataulu mutta senkin tulee sopia ympäristöönsä väreiltään, jottei harmonia rikkoudu. Klassisella ranskalaisella tyylillä voi siis luoda hyvinkin erilaisia tunnelmia. Parhaiten klassinen ranskalainen sisustustyyli soveltuu korkeisiin huoneisiin, mutta sen klassisuuden ansiosta sitä voi soveltaa mihin tilaan vain. Täysin moderniin sisutukseen liitetty klassisen tyylinen esine tuo tilaan upeaa kontrastia.


Moderni Ranskalainensisustustyyli


Moderni ranskalainen sisustustyyli on saanut vaikutteita eurooppalaisesta muotoilusta mutta myös taiteesta. Etenkin ekspressionismista johon kuuluu voimakkaat värit ja abstraktit muodot sekä Art decosta, jossa esiintyy virtaviivaisia pelkistettyjä muotoja ja arvokkaita materiaaleja. Moderni ranskalainensisutustyyli on monimuotoinen ja usein siinäkin yhdistellään perinteistä sisustustyyliä minimalistiseen tuoreiden suunnittelijoiden muotoiluun. Kokonaisuudet voivat siis olla hyvinkin erilaisia asukkaan mieltymyksistä johtuen.

Modernissa tyylissä käytetään paljon metallista valmistettuja pelkistettyjä kalusteita, joihin yhdistetään puuta ja graafisia muotoja. Tekstiileissä on voimakkaita tai tummia värejä ja kuvioita. Myös kullanväriset pelkistetyt esineet ja suuret näyttävät taideteokset ovat suosittuja. Modernin ranskalaisentyylin tuotteet sopivat mainiosti myös skandinaaviseen tyyliin ja niiden avulla voi luoda oman persoonallisen ylellisen kodin tai luoda ranskassa suositun harkitun huolettoman ilmeen.


Etninen ranskalainen sisustustyyli


Etninen sisustustyyli ranskassa on saanut vaikutteet siirtomaista. Siinä onkin afrikkalaisia vaikutteita ja näkyvissä on käsityönjälki. Afrikkalaisvaikutteinen sisutus on lämpöä uhkuva ja värikäs, mutta vaatii taitoa, jotta kokonaisuudesta ei tule rauhaton. Käytössä on runsaasti luonnonmateriaaleja ja voimakkaita murrettuja maanläheisiä värejä. Etniseen ranskalaiseen sisustustyyliin kuuluu materiaaleista savi, nahka, veistettypuu, meriheinä ja muut punotut tuotteet. Myös erilaiset viherkasvit ja patsaat, sekä taidokkaasti kuvioidut kankaat ovat yleisesti käytössä.

Afrikkalaisvaikutteisessa ranskalaisessa sisustustyylissä huolettomuuden vaikutelma on tärkeää, vaikka todellisuudessa kaikki yksityiskohdat ovat tarkkaan valikoituja. Tätä tyyliä löytyy nykyisin suositussa bohotyylissäkin. Etninen ranskalainensisutustyyli sopii parhaiten rohkealle sisustajalle sen värikkyyden ansioista. Toisaalta kauniit luonnollisen väriset käsityönä valmistetut uniikit esineet sopivat monenlaiseen tyyliin katseenvangitsijaksi. Värikkäät tekstiilit taas piristävät jo pieninä määrinä sisutusta ja tekevät siitä persoonallisen.


Me Filovi Homessa autamme miellämme sinua luomaan oman raskalaishenkisen sisustusunelmasi joko suunnittelemalla koko sisustuksen tai auttamalla löytämään oikeat tuotteet, joihin voit tutustua myös verkkokaupassamme.

Ranskalainen sisutusliike| ranskalaista sisustusta Paimiossa ja verkossa | Filovihome


#ranskalaistyylinensisustus #frencdecor

14 views0 comments
bottom of page