top of page
  • Writer's picturefilovi Home

Silkkikukat ja niiden käyttötapoja

Updated: Sep 11, 2022


Silkkikukka mikä se on?


Silkkikukka tai silkkikasvi on yleinen kutsumanimi yleensä silkkikankaasta muovista ja rautalangasta valmistetuille koristekasveille. Myös EVA foamia ja oikeita puunoksia käytetään jonkin verran etenkin isot tekokasvit on usein valmistettu niistä. Silkkikukka jota kutsutaan usein myös muovikukiksi, tekokukiksi, kuivakukiksi ja kestokukiksi on yhä useammin täysin aindon kukan näköinen. Laadukkaat osin käsityönä tehdyt moneen kertaan prässätyt silkkikukat voivat olla kalliimpia kuin oikea kasvi mutta ne kestävät lähes ikuisesti, joten silkkikukat on tuote jossa laatuun kannattaa kiinnittää huomiota myös ostohetkellä, jotta ne miellyttävät ja kestävät mahdollisimman pitkään.

Milloin kannatta valita silkkikukka?


Silkkikukka on oikea valinta silloin kun haluaa viihtyisyyttä tilaan esim. asuinhuoneeseen tai juhlatilaan, jossa oikeat kukat eivät menesty tai niitä ei pystytä hoitamaan. Julkisissa tiloissa silkkikukat ja tekokasvit ovat olleet suosiossa jo pitkään ja kotikäyttökin on lisääntynyt sen myötä kuin täysin aidonnäköiset silkkikukat ja tekokasvit ovat yleistyneet. Silkkikukka tai tekoviherkasvi on viihtyisyyden tuoja myös silloin kun on vaara, että vehreyttä kaipaavassa ympäristössä vierailee allergisia henkilöitä, koska muovikukka ei allergisoi kuten oikeat kasvit.


Ovatko silkkikukat ekologisia?

Silloin tällöin silkkikukat ja niiden ekologisuus puhuttaa ja äkkiseltään voisi ajatellakin, että tekokukat ovat hyvinkin epäekologiasia mutta tarkemmin asiaa pohdittua se ei pidä aina paikkaansa koska myös silkkikukkien tuotanto ja kuljetusprosesseissa otetaan ekologisuus huomioon. Laadukkas silkkikukka kestää vuosikymmeniä ja niitä valmistetaan kierrätysmuovista.

Verrattuna aitoihin ostokukkiin tekokukka tarvitsee huomattavasti vähemmän valoa ja kuin kasvihuoneissa kasvavat kukat. Silkkikukkien varastointi on myös paljon ekologisempaa kuin vettä oikeanlaista lämpötilaa ja valoa vaativien aitojen kukkien. Hyvin usein myös aidossa kukassa olevat pakkauskääreet ja muoviset ruukut päätyvät suoraan sekäjätteeseen.


Silkkikukkien käyttötapoja ja -paikkoja

· Kodit

· Juhlatilat

· Asustaminen

· Julkiset tilat

· Yritykset

· tapahtumat

· Terassit ja muut ulkotilat

Alla on kerrottu tarkemmin yleisimmät silkkukkien käyttökohteet ja siitä mitä kannattaa huomioida kun käyttää silkkikukkia.

Aina voit myös pyytää ammattilaisen paikalle laittamaan silkkikukat oikeille paikoille jos itsellä ole aikaa tai osaamista

Meillä Filovi Homessa autetaan reilun 20 vuoden kokemuksella isoissa ja pienissä silkkikukka asioissa.


Kodeissa silkkikukkia käytetään aitojen kukkein tapaan luomaan tunnelmaa ja viihtyvyyttä. Yhä useammin valitaan erilaisia tekoviherkasveja, joita voidaan käyttää myös sekaisin aitojen kasvien kanssa. Tai valitaan kauniita leikkokukkia jäljiteleviä asetelmia, jolloin pöydällä kukoistava laadukas tekokukkakimppu menee aidosta asetelmasta. Moni valitsee silkkikasvin sen helppohoitoisuuden vuoksi, mutta myös allerginen haluaa kotiinsa viihtyvyyttä ja silloin tekokasvi on hyvä valinta koska ei tarvitse pelätä allergisoivan kasvin ja mullassa kasvavien itiöiden aiheuttamia reaktioita. Juhlakausien koristelu hoituu helposti vaihtamalla silkkikukat teemaan sopivaksi kransseissa ja maljakoissa. esim. ruusukimppu, jossa lisänä olleet kesäiset silkkikukat vaihdetaan muovihavuihin on hetkessä valmis luomaan joulutunnelmaa ja samat tekokukat kestävät vuodesta toiseen.


Juhlatiloissa silkkikukat on yleistymään päin ja usein perhejuhliin kuten häihin tai

syntymäpäiville valitaan silkkikukka-asetelmat somisteeksi ja kattaukseen koske se helpottaa huomattavasti valmisteluja. Näyttävät teemojen mukaiset tekokukka-asetelmat ovat kuvissakin hyvännäköisiä, ja niistä on iloa vielä juhlien jälkeenkin. Myös silkkikukka onnittelukimput kasvattavat koko ajan suosiotaan.

Vain mielikuvitus on rajana kun valitset silkkikukat. esim, hääauton koristelu Silkkikukilla on mainoa ratkaisu koska se on helppoa ja nopeaa.
Asusteissa tekokukkia käytetään kuten aitojakin mutta ilman huolta siitä nuupahtavatko ne kesken juhlien tai tahraavatko juhla-asun. Silkkikukat on pitkään somistaneet hattuja on jo pitkään, mutta myös muut silkkisetasustekukat ovat kasvattamassa suosiotaan. Etenkin hääkimpuissa silkkikukkat ovat koko ajan kasvussa koska niissä on pelkästään etuja verrattuna aitoihin kukkiin. Silkkikukkakimppu on helppoa säilyttää muistona ja muhkeankin kokoinen silkkikukkakimppu on vielä suhteellisen kevyt, joten sitä jaksaa helposti pidellä. Silkkikukista sidottu kaunis kimppu kestää varmasti kuumina kesäpäivinä ja pakkassäässä, joten kimppuun saa valittua omat lempikukat vuodenajasta riippumatta kun valitsee silkkikukat.

Julkisissa tiloissa silkkikukat ovat olleet suosittuja jo pitkää niiden helppohoitoisuuden vuoksi. Vaikka isot silkkiviherkasvit ovat hintava hankinta isoihin tiloihin niin säästöä alkaa syntyä hyvinkin nopeasti, kun ei tarvitse maksaa kenellekään kukkien hoidosta. Samalla varmistetaan myös, etteivät paikalla asioivat saa allergisia oireita ja tekokukat viihdyttävät jokaista paikalla kävijää ja työskentelevää. Aulatiloissa on koko ajan yleisempää käyttää viherseiniä, joita somistavat silkkikukat ja tekoviherkasvit. näitä voi olla vaikkapa nimikyltin ympärillä tai mainosmielessä rakennetussa selfieseinässä. Myös edustustiloihin valitaan usein tekokukka-asetelma ja näin tehdään ilmapiirin kutsuvammaksi.


Yrityksissä tekokasvit ovat käytössä samaan tapaan kuin julkisissa tiloissa ja niillä voikin helposti korostaa yrityksen persoonallista ilmettä ja luoda haluttuja mielikuvia. Usein Neuvottelutiloihin ja auloihin halutaan näyttävät silkkikukka-asetelmat, kun taas wc-tilat ja keittiöt valikoituu tekoviherkasvi.

Gaaloihin luodaan näyttäviä kokonaisuuksia ja teemojen mukaista tunnelmaa valitsemalla runsaat silkkikukkasomisteet.

Isomman määrän silkkikukka somistusta tarvitsevan kannattaa olla ajoissa liikkeellä että saa tilattua juuri haluamansa silkkikukat. Myös yrityslahja jota koristaa silkkikukka antaa edustavan ilmeen yhteistyökumppaneiden suuntaan.


Tapahtumissa silkkikukka somistuksessa on otettava huomioon tapahtumapaikka. Tärkeää huomioida paloturvallisuus ja poistumistiet. Isoihin tiloihin kannattaa valita tiiviit silkkikukkateokset, jotka varmasti erottuvat kauempaakin. Suosittuja paikkoja silkkikukkia ovat sisääntulot ja esiintymislavojen reunukset.

Messuilla tekokukat kannattaa asetella sellaisiin kohtiin, etteivät ne vie liikaa huomiota esiteltävältä tuotteelta tai palvelulta esim. reunoille tai taustalle. Kauniit tekokasvit luovat tapahtumiin kutsuvaa tunnelmaa ja niitä voi käyttää aina uudelleen ja uudelleen.

Kaikkiin tapahtumiin kannattaa varautua tilaamalla silkkikukkia tarpeeksi ajoissa koska niitä täytyy olla riittävästi tai tarpeeksi isoja jotta ne erottuvat. Myymälöissä kampanjoihin ja kausisomistuksiin josssa on silkkikukkia tulee huomioida tarvittavat säädökset esim. elintarvikehygienia ja siivous.


Parvekkeella tai muualla ulkotiloissa silkkikukkien säilyvyysaika on huomattavasti lyhyempi kuin sisätiloissa etenkin taivasalla, mutta olen nähnyt myös, että silkkikasvit kestävät jopa yli kymmenen vuotta kesät talvet ulkoilmassa. Säilyvyyttä voi parantaa sillä, että tarkistaa ettei silkkikasvin runko seiso pitkään vedessä ja ettei se ole suorassa auringon valossa. Tässäkin kannattaa valita laadukkaat silkkikasvit, jotka kestävät aurinkoa huomattavasti paremmin kuin edulliset silkkikukat. Myös haudoilla täysin aidonnäköiset silkkikukat ovat yleistymään päin, eikä ohikulkijalla ole aavistustakaan mitä hautoja koristaa silkkikasvit.
Silkkikukat ja niiden hoito

Silkkikasvi on siitä niin mukava että tekokasvin hoitaminen on todella helppoa. Ne kannattaa ravistaa tai pyyhkiä kuivalla muutamia kertoja vuodessa. Pieni silkkikukka puhdistuu helpoiten ravistelamalla ja suurempi lehtinen tekokasvi ruukussa pyyhkimällä.

Harvemmin suoritettava pesu jossa silkkikukka viedään suihkun alle tekee niistä täysin puhtaat. Suihkua suositellaa etenkin kun puhdistetaan iso tekoviherkasvi. Tekokasvit kannattaa asetella suihkun alle poikittain että pöly huuhtoutuu pois päin eikä syvemmälle tekokasvin sisälle. Samalla estetään veden valuminen silkkikasvissa olevaan ruukkuun.Laadukkaat silkkikukat löydät verkkokaupastamme katso tästä lisää: Kranssit ja silkkikukat | Tekokukat | Sisustusverkkokauppa Filovi | Filovihome


Ja tästä videolta helppo ohje silkkikukka-asetelman tekoon.

#silkkikukat #tekokasvit #muovikukka #somistus

44 views0 comments
bottom of page